Care este cea mai fericită ţară din lume în 2015. România pe locul 86 din 158 de ţări.

august 16th, 2015 | by Sigheteanul
Care este cea mai fericită ţară din lume în 2015. România pe locul 86 din 158 de ţări.
Actualitate
0

Se tot vorbeşte despre barometrul fericirii, se tot fac studii despre asta, se tot imprimă concluzii în conştiinţa publică… Cert este că în fiecare an se dau publicităţii tot soiul de studii pe tema fericirii, iar cel mai recent este Raportul asupra fericirii mondiale (World Happiness Report) din 2015. Lucrarea cuprinde un top al fericirii, luând în calcul 158 de ţări pentru intervalul 2012-2014.

Cea mai fericită ţară din lume s-a dovedit a fi Elveţia, urmată, pe podium, de Islanda şi Danemarca. SUA se află pe poziţia cu numărul 15, pe când Marea Britanie ocupă locul 21. Venezuela este pe locul 23, înaintea Germaniei, aflată pe locul 26. Locuitorii statului Chile sunt mai fericiţi decât francezii sau spaniolii, iar slovacii îi întrec, ca satisfacţie de viaţă, pe italieni. România ocupă locul 86, având, în topul fericirii, o poziţie asemănătoare cu China şi Portugalia.

Raportul asupra fericirii mondiale este coordonat de profesorul John Helliwell de la Universitatea din British Columbia, Lordul Richard Layard, director al Programului bunăstării de la Şcoala de economie din Londra, precum şi de profesorul Jeffrey Sachs, directorul Institutului Pământului de la Universitatea Columbia, SUA, şi consilier al secretarului general al ONU. Cercetarea sociologică este condusă de Gallup, iar cei şase factori care sunt luaţi în calculul fericirii sunt: venitul pe cap de locuitor, speranţa de viaţă sănătoasă, relaţiile familiale, respectarea drepturilor omului, lipsa corupţiei şi generozitatea.

Ideea de a măsura fericirea la nivel naţional a aparţinut Adunării Generale a ONU, care a invitat, în iunie 2011, ţările membre să urmărească gradul de satisfacţie al oamenilor şi să conceapă programe publice în funcţie de acesta. La 2 aprilie 2012, a avut loc prima întâlnire la nivel înalt a ONU intitulată ”Fericirea şi bunăstarea: definind o nouă paradigmă economică”, condusă de premierul regatului Bhutan, Jigme Thinley.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *