Micul trafic de frontieră România – Ucraina, deschis oficial. Consulat la Slatina.

septembrie 2nd, 2015 | by Sigheteanul
Micul trafic de frontieră România – Ucraina, deschis oficial. Consulat la Slatina.
Actualitate
0

Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, au fost înmânate titularilor ieri, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat. Aproximativ 2 milioane de cetăţeni români şi ucraineni, de pe o parte şi alta a frontierei, sunt potenţiali beneficiari ai dispoziţiilor acestui Acord. Din momentul în care partea română a demarat procedura de preluare a cererilor pentru eliberarea de permise de mic trafic de frontieră, la data de 3 iulie 2015, Ambasada României la Kiev şi oficiile consulare ale României de la Cernăuţi şi Odesa au primit peste 1.150 de astfel de cereri, în cea mai mare parte la Cernăuţi”, precizează comunicatul MAE.

Cine beneficiază?

Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către cetăţenii rezidenţi în zona frontierei de stat comune, care intenţionează să rămână în această zonă, pe teritoriul celuilalt stat, din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile de şedere neîntreruptă. De asemenea, acordul se aplică locuitorilor zonei de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, care poate fi însă extinsă la maximum 50 km de linia de frontieră. De prevederile acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zonele de frontieră. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră.

Conform MAE, printre măsurile necesare punerii în aplicare a acordului se numără şi demersurile de operaţionalizare rapidă a Consulatului României de la Slatina (Solotvino, regiunea Transcarpatia, Ucraina), „care este esenţială pentru implementarea acordului în această regiune componentă a ariei sale de aplicabilitate şi care este prevăzută ca atare de dispoziţiile acordului”. „Astfel, au fost alocate toate fondurile şi resursele de personal necesare, a fost identificat sediul în localitatea Solotvino şi au fost solicitate părţii ucrainene avizele necesare pentru circumscripţia consulară a Consulatului (Transcarpatia) şi pentru clădirea în care va funcţiona oficiul consular. Partea română îşi exprimă încrederea că răspunsul pozitiv al părţii ucrainene va fi transmis în cel mai scurt timp, pentru a permite implementarea deplină şi la timp a acordului, prin procesarea rapidă a cererilor şi eliberarea promptă a permiselor”, se mai arată în comunicatul MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *