Relaţii Sighet – Kiryat Yam, Israel

februarie 24th, 2015 | by Sigheteanul
Relaţii Sighet – Kiryat Yam, Israel
Politica
0

Întâlnire între primarii Ovidiu Nemeş şi David Even Tzur.

10996112 792816470788076 5260752414001675356 n 191×300 Relaţii Sighet Kiryat Yam, Israel.La invitaţia primarului localităţii Kiryat Yam, primarul Ovdiu Nemeş a efectuat o vizită de lucru în localitatea Israeliană cu scopul stabilirii unor proiecte comune în diferite domenii. Redăm în cele ce urmează fragmente din notaţiile postate de primarul Ovidiu Nemeş pe pagina personală de Facebook.

„În perioada 15-18 februarie, am avut ocazia să întâlnesc reprezentanţii primăriei din Kiryat Yam, Israel, cu care am purtat discuţii legate de viitoare proiecte comune de colaborare în domenii precum educaţie, cultură, administraţie şi economie. În Kiryat Yam am întâlnit în primul rând o comunitate de oameni calzi, dornici să contribuie atât individual cât şi la nivel instituţional la dezvoltarea comunităţii lor. Comunitatea din Kiryat Yam formată din etnici din întreaga lume cuprinde şi un număr impresionant de evrei originari din România. Am fost întâmpinat cu căldură şi multă deschidere, atitudine care mă încurajează să susţin relaţiile de cooperare, a căror temelii le-am pus cu ocazia acestei vizite”.

„Urmând itinerariul vizitei în Israel, am avut plăcuta surpriză să descopăr una dintre cele mai inedite locaţii artistice israeliene, satul artiştilor, Ein Hod. Un sătuc fermecător la poalele muntelui Carmel, o lume aparte de oameni înzestraţi de Dumnezeu mai mult decât alţii. Acest loc este cu atât mai important cu cât a fost iniţiat şi păstorit de marele artist român Marcel Iancu, în acest sat existând şi un muzeu elitist cu numele său”.

„Am răspuns invitaţiei primarului localităţii Kiryat Yam, Dl. David Even Tzur, de a efectua o vizită de lucru în localitatea pe care o conduce, astfel că în aceste zile mă aflu în Ţara Sfântă. În cadrul acestei vizite, oprirea la Ierusalim s-a dovedit a fi una dintre cele mai emoţionante experienţe. După întâlnirea cu primarul oraşului Ierusalim, Nir Barkat am avut ocazia de a vizita unul dintre cele mai tulburătoare muzee ale memoriei – muzeul Yad Vashem, un loc dinamic şi vital în care cel care intră are posibilitatea de a retrăi trecutul, istoria, suferinţa, dar şi o vizită la Zidul Plângerii. Toate acestea au construit o parte din imaginea Ierusalimului de azi şi de ieri; orasul despre care nu se poate spune decât atât, este sfânt”.

„În încheierea vizitei mele în Israel doresc să adresez un mesaj de mulţumire tuturor românilor originari din Sighet şi Maramureş pentru căldura cu care m-au primit. Ezra Berger, Peninah Zilberman, Rony Golan, Menachem Keren – Kratz, Etti Vider, Rozalia şi Zvi Indig, Shoshana Itzcovici, Paul Farkas, sunt câţiva dintre cei care s-au dedicat prieteniei dintre Israel şi Sighetu-Marmaţiei atât personal cât şi la nivelul instituţiilor din care fac parte. Am fost impresionat de locul şi rolul pe care îl deţin concetăţenii, prietenii noştri şi de valoarea pe care o aduc şi au adus-o dezvoltării statului Israel, deţinând funcţii în ministere, administraţii locale, instituţii superioare de învăţământ, artă şi cultură, precum şi în mari companii naţionale israeliene cum este exemplul domnului Senderovits Ezra , director la una dintre cele mai mari companii producătoare de armament, Compania „Rafael”. Sunt mândru şi onorat că am cunoscut aceşti oameni şi doresc să îi asigur de toată aprecierea şi prietenia mea. Veţi fi mereu parte din comunitatea noastră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *