Sukot – Sărbătoarea Corturilor.

septembrie 28th, 2015 | by Sigheteanul
Sukot – Sărbătoarea Corturilor.
Timp liber
0

Sărbătoarea corturilor, Sukot, începe în a cincea zi de după Yom Kippur (Ziua Ispăşirii); în acest an, sărbătoarea a început în seara zilei de 27 septembrie şi ţine şapte zile, până la 4 octombrie. Sukot este o perioadă de aducere aminte de protecţia oferită de Dumnezeu poporului evreu în timpul celor 40 ani petrecuţi în deşert după ce au scăpat de robia din Egipt.

Asemeni înaintaşilor, evreii îşi  construiesc corturi numite „sukah” – cel mai important simbol al Sukot-ului – pe care-l acoperă cu crengi, îl împodobesc cu fructe şi legume şi în care aşează o masă şi cel puţin un scaun. Sukah este considerată o casă temporară – „o casă departe de casă” – unde se mănâncă şi uneori chiar se doarme pe perioada sărbătorilor. Timpul petrecut în sukah aminteşte de cât de fragilă este viaţa şi cât de legată este ea de natură.

Un alt simbol al Sukot-ului este „lulav”-ul, un buchet făcut din patru plante care cresc în Israel. Partea centrală o constituie ramura de palmier, la care se adaugă ramuri de finic şi salcie. Acestea se leagă împreună cu fibră de palmier şi se ţin în mână alături de „etrog”, ţitron, un fel de lămâi cu miros puternic. Cu Lulav-ul în mâini se aduc binecuvântări şi felicitări. „În ziua întâi să luaţi poame din pomii cei frumoşi, ramuri de finic, ramuri de copaci stufoşi şi de sălcii de râu, şi vă bucuraţi înaintea Domnului Dumnezeul vostru, şapte zile” scrie în Vechiul Testament (Leviticul 23:40). Ramurile reprezintă membrii comunităţii, cu calităţile lor morale care, fie bune sau rele, fac parte din comunitate şi trebuie iubiţi ca fraţii.

La modul simbolic, în fiecare seară se primeşte în ospeţie câte un musafir: în prima seară patriarhul Avraham, apoi pe rând, patriarhii Iţhac, Iaacov, Moşe Rabeinu, Marele Cohen Aaron, David Hameleh şi Iosif.

Unii comentatori consideră că iniţial, Sukot a marcat sfârşitul recoltării de toamnă, un festival al recunoştinţei, iar sukah-ul reprezenta corturile ridicate în câmp de către agricultori, asocierea cu cei 40 de ani de pribegie prin deşert fiind ulterioară. Dar, în Vechiul Testament se spune clar: „Şapte zile să locuiţi în corturi, pentru ca urmaşii voştrii să ştie că am făcut pe copii lui Israel să locuiască în corturi, după ce i-am scos din ţara Egiptului” (Leviticul 23:42-43).

În acest an de graţie 5776, evreii din Sighetu-Marmaţiei au ridicat o sukah în curtea sinagogii: după rugăciunile conduse de oficiantul de cult şi partea bărbătească a comunităţii, au fost rostite urările de  „Hag Sukot Sameah”, s-a ciocnit un pahar şi au fost consumate bucatele tradiţionalele.

Dorim şi noi „Hag Sameah” tuturor celor care, în aceste zile, sărbătoresc Sukot şi, deasemenea, „Gut Iantif” cum se felicitau de Sukot sighetenii înainte de 1944.

Sukot (8)SukotSukot (7)

Sukot (6)Sukot (5)Sukot (4)

Sukot (3)Sukot (2)Sukot (1)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *