Simhat Torah – Bucuria Torei la Sighet.

octombrie 5th, 2015 | by Sigheteanul
Simhat Torah – Bucuria Torei la Sighet.
Timp liber
0

Religia mozaică este singura religie din lume care dedică o sărbătoare cărţii sfinte, cărţii de căpătâi: Torah (Primele cinci cărţi din Vechiul Testament numite şi „ale lui Moise”, respectiv Geneza, Exodul, Leviticul, Numerii şi Deuteronomul). „Simhat Torah”, „Bucuria Torei” sau „Sărbătoarea Legii”, este sărbătoarea săvârşirii ciclului anual al citirii Torei în sinagogi. Spre deosebire de celelalte sărbători ale calendarului evreiesc, Simhat Torah este o sărbătoare relativ recentă (aproximativ secolele VI şi XII era noastră), celebrarea ei nefiind cerută de Vechiul Testament. Canonizarea sărbătorii datează din secolul al XIV-lea, iar o parte din ceremoniile legate de aceasta provin din secolul al XVI-lea. Sărbătoarea este celebrată în ultima zi de „Sukkot”, Sărbătoarea corturilor, ceea ce în acest an, 5776 pentru evrei, este 5-6 octombrie.

Elementul central al sărbătorii îl reprezintă bucuria citirii Torei, exprimată printr-o procesiune de înconjurare a podiumului de lectură şi a sinagogii, fiecare participant purtând pe rând sulurile sfinte. Procesiunea, care se numeşte chiar „înconjor” (evr. hakafot), este menţionată şi în Biblie în legătură cu căderea zidurilor oraşului Ierihon dar şi în legătură cu tradiţiile de căsătorie. „Hakafot” este însoţit de cântece, dansuri, recitarea de poeme de recunoştinţă şi imne de laudă aduse Celui de Sus. A doua zi procesiunile se repetă, urmate de lectura ultimului capitol din Deuteronom, reluat de câte ori este nevoie, pentru ca toţi credincioşii să fie chemaţi pe rând să citească din Torah. După citirea ultimei pericope din Deuteronom, care încheie Pentateuhul, sulul este rulat, după care se ia un alt sul cu care se începe noul ciclu anual prin citirea capitolelor  1 cu 1 şi 2 cu 3 din Geneză şi lecturarea din Profeţi, şi anume primul capitol din Iosua.

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, în noaptea de după Simhat Torah, la Sighet se organizau procesiuni în afara sinagogii, participanţii însoţind rugăciunile cu cântece corale şi muzică instrumentală, cu evreii dansând cu Torah în braţe, obicei care se mai păstrează în comunităţile mari. La noi în municipiu, „hakafot” are loc doar în interiorul sinagogii, evenimentul fiind urmat de o petrecere la masa întinsă, cu cântece şi, uneori, dansuri tradiţionale.

P1140553P1140554P1140557

P1140552P1140558P1140560

P1140562 P1140563 P1140564

Pop (2) P1140567 P1140566

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *