Piticii din Rozavlea la festivalul „Astra”, Sibiu.

octombrie 9th, 2015 | by Sigheteanul
Piticii din Rozavlea la festivalul „Astra”, Sibiu.
Timp liber
0

În premieră în România, documentarul „Warwick Davis and the Seven Dwarfs of Auschwitz” este prezent la Sibiu la festivalul internaţional de filme „Astra Film Festival” (5-11 octombrie) în cadrul programului „Focus. Underheigt Limits” („Focus. Sub limita înălţimii”). Filmul a fost turnat în Maramureş, Israel şi Marea Britanie, regia Ursula Macfarlane, avândul în rolul de povestitor pe actorul Warwick Davis („Războiul stelelor”, Harry Potte”, „Life’s Too Short”). Documentarul povesteşte viaţa celor şapte pitici din Rozavlea, o trupă de actori evrei care, cu toate torturile la care au fost supuşi, au supravieţuit lagărului de concentrare de la Auschwitz. La realizarea documentarului a contribuit şi Ioan J Popescu, redactor la postul Radio Sighet.

ovitz_9Trupa „Lilliput”, sau „Piticii din Rozavlea” cum sunt cunoscuţi prin părţile noastre, sunt o celebră familie de actori de vodevil ambulanţi compusă din şapte fraţi pitici, doi bărbaţi – Avram şi Miki, şi cinci femei – Rózsika, Franciska, Frida, Erzsike şi Perla (Piroska), copiii familiei Ovitz din Rozavlea. Familia Ovitz mai avea trei copii de statură normală: Sarah, Leah şi Arie. Tatăl, Shimshon Eizik (născut în 1868), al treilea copil şi singurul pitic al familiei Frieda şi Leib Ovitz, îndeplinea funcţiile de rabin al comunei şi cel de „badchan” (staroste la festivităţi). A fost căsătorit cu Blanka (Brana Fruchter), o femeie de statură normală cu care au avut două fete pitice (Rózsika şi Franciska). Rămas văduv, Shimshon s-a recăsătorit cu Berta (Batia Husz), o femeie înaltă şi puternică care a născut opt copii dintre care cinci fiind pitici. După ce în 1923, soţul i-a murit din cauza unei toxiinfecţii alimentare, ea este cea care a decis viitorul celor şapte fraţi pitici: le-a asigurat la Sighet o pregătire muzicală şi, în 1930, a organizat trupa numită „Lilliput” care a ajuns repede celebră în întreaga Europă cu programele de vodevil în limbile idiş, germană maghiară, română şi rusă pe textele scrise de Avram Ovitz.

58329După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, trupa „Lilliput” şi-a continuat turneele apoi, în mai 1944, alături de alte sute de mii de evrei, sunt duşi la Auschwitz. Unul dintre fraţi care nu era pitic, după ce a stat o vreme ascuns, a fost pârât autorităţilor de către un vecin şi executat, nevasta şi fiica acestuia fiind ucişi la Auschwitz.

Faptul că dintre cei nouă fraţi doar şapte erau pitici a trezit interesul medicului Josef Mengele, decis să-i supună experimentelor: chiar intenţiona să-i întâmpine pe peronul din Auschwitz dar, în haosul creat, fraţii Ovitz au fost duşi în camerele de gazare împreună cu bătrânii şi copiii: „Stăteam acolo goi, bărbaţi şi femei” îşi aminteşte Perla Ovitz. „Am simţit un miros înţepător şi se auzea  un sunet şuierător, ca de şarpe. Deodată, ca prin ceaţă, am auzit strigăte în nemţeşte <<Die Zwerge, die Zwerge! Wo sind die Zwerge?!>> („Piticii, piticii! Unde sunt piticii?!”)”. Vomitând din cauza gazului inhalat, mai mult morţi decât vii, cei şapte pitici au fost scoşi din camera de gazare şi, după o perioadă de recuperare în barăci speciale, au fost supuşi unor experimente degradante şi extrem de dureroase, teste în care a murit în chinuri groaznice Shamshon, fiul de şase luni al surorii lor Leah.

left to right are Perla, Elizabeth and Micki OviciDupă eliberare, fraţii petrec peste un an în taberele sovietice pentru refugiaţi. În anul 1946 s-au întors la Rozavlea dar, găsind casa familiei devastată şi ocupată de ţăranii din comună, se mută la Sighet, apoi în Belgia ca în anul 1949, să emigreze în Israel, la Haifa unde, pentru o scurtă perioadă au refăcut trupa „Lilliput”. Bolnavi în urma torturilor suferite, din anul 1955 încetează să mai apară pe scenă: cu banii câştigaţi, au cumpărat două cinematografe şi o cafenea pe care o administrau în comun. În  anul 1980, şi-au vândut afacerea ca apoi, unul câte unul, să treacă în lumea celor drepţi.

Ultimul membru al celebrei trupe „Lilliput” a fost Perla, care a povestit unor reporteri aventurile familiei: astfel s-au născut mai multe reportaje, romanul biografic „In Our Hearts We Were Giants” („În inimi, eram giganţi” New York: Carroll & Graf Publishers, 2004) de Yehuda Koren şi Eliat Negev, filmul documentar „Liebe Perla” („Dragă Perla”) în regia lui Shachar Rozen şi documentarul artistic „Standing Tall at Auschwitz” („La înălţime în Auschwitz”) regia şi scenariul Bill Brummer şi Doug Kimbrough.

 x11

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *